Biometrie als wapen tegen voedselterrorisme

De voedings- en drankenindustrie is een dynamische sector, die voortdurend verandert en daardoor steeds meer risico loopt op beveiligingsinbreuken en zelfs voedselterrorisme. Dat maakt de inzet van biometrische beveiliging noodzakelijk, zegt Ievo, een specialist op dit terrein.

Biometrische toegangssystemen werken door de unieke kenmerken en eigenschappen van een persoon te identificeren. Een vingerafdruklezer vergelijkt bijvoorbeeld de vingerafdruk met een opgeslagen sjabloon en bepaalt of de ‘eigenaar’ van de vinger toestemming heeft om het gebouw of een afdeling binnen te gaan. Zo zorgt biometrische beveiliging voor hygiëne en veiligheid, door toegang door ongeautoriseerde personen vrijwel onmogelijk te maken. De verwachting is dan ook dat biometrie in 2025 niet meer zal zijn weg te denken in de voedingsmiddelenindustrie.

Voedselterrorisme
Voedselterrorisme is tegenwoordig niet meer uit te sluiten en degenen die omgaan met voedsel moeten zich bewust zijn van de mogelijke gevaren. De potentiële schade door het besmetten van voedsel en drank is enorm, vooral als het gaat om nationale en internationale leveranciers. Biometrische authenticatie vermindert het risico dat personen zonder de noodzakelijke toestemmingen het het pand binnenkomen en producten besmetten. Criminelen kunnen bijvoorbeeld de vingerafdruksjabloon die is opgeslagen op ievo-readers niet repliceren, waardoor het risico van beveiligingsinbreuken aanzienlijk wordt verkleind.

Verkeerde handen
Het is goed mogelijk dat sleutelkaarten worden achtergelaten op plaatsen waar ze in verkeerde handen kunnen vallen, waardoor individuen deze kunnen gebruiken voor toegang tot voor hen verboden locaties. Evenzo worden wachtwoorden en codes steeds kwetsbaarder, met geavanceerde hackers die de beveiliging kunnen compromitteren. Goede beveiliging is van het grootste belang bij het omgaan met eten en drinken en biometrische toegangssystemen zorgen ervoor dat toegang beperkt wordt tot specifieke niveaus.

Identificeren
Als er toch een besmetting optreedt, kunnen managers van biometrische toegangscontrole identificeren wie er op dat moment aanwezig was en bepalen wie verantwoordelijk is. In het geval van sleutelkaarten zou men bijvoorbeeld moeten bepalen of de kaart mogelijk door iemand anders is gebruikt en door wie.

Fraude
Biometrische authenticatie kan beheerders voorzien van realtime data, en deze integreren met tijdregistratiesoftware en software voor een beter workforce management. De mogelijkheid om werktijden nauwkeurig te registreren, bespaart kostbare manuren in vergelijking met organisaties die nog traditionele werkschema’s gebruiken. Op dezelfde manier verkleint aanwezigheidsregistratie dat afdelingen zonder beveiliging onbeheerd worden gelaten, wat diefstal in de hand kan werken. Verder wordt fraude tegengegaan, bijvoorbeeld door werknemers die passen van collega’s inklokken.

Gemak
Biometrie biedt beheerders ook gemak. Er hoeven geen zoekgeraakte pasjes meer vervangen te worden en er ontstaan geen problemen met verloren wachtwoorden. Biometrische beveiliging is ook uitstekend voor beheer op afstand. Tegenwoordig kan een fabriek zich over een tiental terreinen uitspreiden en dan is het nog steeds van essentieel belang om alle werknemers op de verschillende locaties te controleren. Met biometrische toegangssystemen kunnen managers dit doen door alle toegangsverzoeken en machtigingen bij te houden.

Deel dit artikel via: